Kirjaboek: kirjaboek.nl | Herinneringen aan Israël | Ton van der Heijden
Herinneringen aan Israël

Herinneringen aan Israël

Ton van der Heijden
Prijs: €19,02
ISBN 9077668209
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
  •  Verwant
Ton van der Heijden, geboren in 1940 enkele maanden voor WOII uitbrak, reisde sinds 1976 tientallen malen naar Israël. De belangstelling voor Israël ontstond in 1963 door een actie van het Joods Nationaal Fonds 'Rozen uit de woestijn'. Hoewel een protestantse achtergrond waren er geen religieuze overwegingen om van dit land te gaan houden. Voormalig correspondent Nederlands Nieuws voor de Irgoen Olei Holland in Tel Aviv. Ontmoette in Israël vele mensen waarvan er enkele vrienden voor het leven werden. Door hen leerde hij dit land en volk kennen. Naast vrijzinnige opvattingen over het oude Israël zijn deze reisherinneringen opgetekend in dit boek.

Een speciale ervaring was de moshav Ashalim, een agrarische nederzetting in de Negevwoestijn, zuidelijk van BeerSheva.

Eind jaren zeventig gesticht maar nooit volwassen geworden. Hij maakte van nabij mee hoe het collectief van gezinnen enthousiast begon om in de zinderende hitte deze moshav levensvatbaar te maken. Om zeven uur in de ochtend staat de zon al op scherp. In deze oven schoffelde hij mee in de meloenen, plukte met de bewoners abrikozen en probeerde te volksdansen in de mo'adon.

Terwijl in het noorden de kanonnen bulderen en de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila wereldnieuws werden, probeerden 24 gezinnen de Negev te overleven.

Maar met het opraken van het geld verdween ook de solidariteit. Afgunst, achterdocht, ruzies en liefde streden met elkaar. Van de oorspronkelijke bewoners bleef niemand er wonen.

Ton van der Heijden, geboren in 1940 enkele maanden voor WOII uitbrak, reisde sinds 1976 tientallen malen naar Israël. De belangstelling voor Israël ontstond in 1963 door een actie van het Joods Nationaal Fonds 'Rozen uit de woestijn'. Hoewel een protestantse achtergrond waren er geen religieuze overwegingen om van dit land te gaan houden. Voormalig correspondent Nederlands Nieuws voor de Irgoen Olei Holland in Tel Aviv.

ISBN: 90-77668-20-9
blz.: 222
formaat: paperback
 
Boekbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit boek.

Klik om dit boek te beoordelen

Goden van Mesopotamië

Naslagwerk over de evolutie van godenrijken tot het monotheïsme.

Israël handboek en reisgids

Dit handboek kan dienen als naslagwerk voor studie of reisgids voor de toerist die Israël bezoekt

Israël 1948-2008, een zoektocht naar vrede
In 2008 bestaat het nieuwe Israël 60 jaar. Een land met een lange zoektocht naar vrede.