De Koude Oorlog is de benaming van de ongewapende strijd tussen de westelijke en de communistische wereld na de Tweede Wereldoorlog. De Koude Oorlog heeft geleid tot een bewapeningswedloop, gevoed door ideologische tegenstellingen en intimidatie. Volgens de communistische interpretatie was de ontspanning een overgangsfase van Koude Oorlog naar vreedzame co?xistentie, maar in feite niet anders dan de voortzetting van de strijd tussen socialisme en imperialisme. Moskou slaagde erin de westerse wereld een hele reeks Russische begrippen te doen aanvaarden, zoals ?vredespolitiek?, ?ontspanning?, ?vreedzame co?xistentie? en ?anti-zionisme?.
De koers van de Socialistische Internationale vervaagde het onderscheid tussen democratische en totalitaire landen. Wie de Oost-West tegenstelling niet als principi?le tegenstelling tussen vrijheid en onvrijheid begreep, holde de wil om de democratische waarden te verdedigen uit. Socialistische leiders als Willy Brandt brachten het anticommunisme in diskrediet. De liquidatie van de sociaal-democratie in de jaren 1948 en 1949 in alle Oosteuropese volksrepublieken werd in het Westen nauwelijks toegegeven. De marxistische filosoof Marcuse had uitgevonden dat het voldoende is als iemand weigert aan de consumptiemaatschappij deel te nemen, om daardoor een progressiever en concreter drager van de nieuwe, betere maatschappij te worden. Dat zou me het paradijs dan ook zijn. Iedereen wordt beloond naar behoefte. Werken doe je alleen als en waar het je bevalt. Marxistische kost uit de armoetijd van de jaren twintig werd opgewarmd voor de naoorlogse welvaartsjeugd. Voor de pseudo-revolutionairen was het lekker leesvoer, waarbij linkse filosofen als Marcuse niet meer speculeerden op de lege maag maar op het lege hoofd. De Russische inval in Afghanistan deed voor het Westen de deur dicht.
Begin jaren tachtig verscherpten de tegenstellingen tussen de Sovjet-Unie en de verenigde Staten zich. Vooral de bewapeningswedloop was zorgwekkend. In 1979 nam de NAVO het besluit raketten de plaatsen als afschrikkingspolitiek op de reeds op Europa gerichte Russische raketten. In Europa ontstond hierop een fanatieke pro-sovjet vredesbeweging, die de regeringen onder druk probeerde te zetten het NAVO-besluit ongedaan te maken. De Sovjet-Unie, die gebukt ging onder grote binnenlandse spanningen, zag zich genoopt tot onderhandelingen mede als gevolg van het plan van de Amerikaanse president Reagan om te beginnen met een Strategic Defense Initiative (SDI) oftewel Star Wars, een ruimteschip van defensieve raketten. De Sovjet-Unie kon een dergelijk miljardenkostend project niet betalen en moest inbinden. Sinds die tijd verminderde de spanning heel snel.
Het was de verdienste van de door links zo verguisde Reagan dat politici van beide landen in 1990 verklaarden dat de Koude Oorlog was afgelopen. Dit boek is in feite een afrekening met de linkse cultuur die destijds een groot deel van Europa overheerste.
Coen van Tricht is afkomstig uit een zakenfamilie. Na zijn diensttijd kwam hij terecht bij de marechaussee en later bij de rijkspolitie. Halverwege de Tweede Wereld Oorlog dook hij onder en kwam in het verzet terecht. Na de oorlog begon hij een eigen reclame bureau en wekte hij als literair agent voor een aantal Duitse uitgeverijen. Van Tricht woont al 22 jaar in Maarn.
ISBN: 90-5179-059-7
blz.: 532
formaat: paperback