Kirjaboek: kirjaboek.nl | Geschiedenis herschreven | Ton de Kort
Geschiedenis herschreven

Geschiedenis herschreven

Ton de Kort
Prijs: €27,25
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
  •  Verwant
In dit boek, Geschiedenis herschreven, wil ik een aantal bekende en minder bekende periodes uit de (vaderlandse) geschiedenis belichten. Ik wil ze bekijken met een andere bril. Ik wil de geschiedenis onder andere bekijken met de bril van de gewone man, de gewone burger. Ik wil de geschiedenis bekijken door de bril van de logica en niet puur vanuit de zogenaamde primaire bronnen, zoals daar zijn de kroniekschrijvers die erbij waren en een schijnbaar objectief ooggetuigenverslag neerschreven. Ook wil ik de weerslag van de geschiedenis bekijken door de literatuur, de muziek, de schilderkunst en de film. Dat zijn invalshoeken van waaruit een geschiedenis ook kan worden bekeken. Kunst, literatuur en dergelijke zijn altijd een afspiegeling van wat er in een tijd leeft en speelt. Van oudsher gaat de geschiedschrijving altijd over de bovenste laag van de bevolking. De toplaag die volgens vele historici de geschiedenis bepaalt, tenminste, als je de geschiedenisboeken van de afgelopen decennia bekijkt. Natuurlijk is dat niet de juiste afspiegeling. Het is juist die brede onderlaag die de geschiedenis beleeft en ondergaat. De toplaag, hooguit een procent, bestond uit de adel en de bovenlaag van de geestelijkheid. De gewone burger heeft eigenlijk pas na de Verlichting (achttiende eeuw) langzaam wat invloed gekregen op de geschiedschrijving, maar dan ook maar mondjesmaat.

De Ogiek, de oorspronkelijke bewoners van het Mau-woud in Kenia, kunnen mooi verwoorden, dat wat de gewone mensen eeuwenlang voelden: ‘Als de stieren vechten, dan lijdt het gras.’

blz.: 549
14,8 x 21 cm
 
Boekbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit boek.

Klik om dit boek te beoordelen

Kwartierstaat
Kwartierstaat - €25,71
Een kwartierstaat is te beschouwen als de meest uitgebreide vorm van het in kaart brengen van voorouders.
Bespiegelingen
Bespiegelingen - €13,27
Visies op hedendaagse maatschappelijke problemen.
Genealogie Meeuwsen
De achternaam Meeuwsen komt van Bartholomeus. En wel van Bartholomeus Adriaan Sijmons, die circa 1640 in de buurt van Gilze werd geboren.
Genealogie De Kort
De bakermat van familie De Kort ligt waarschijnlijk rond het plaatsje Gierle in Belgi
Genealogie Van Loon

Genealogie van de familie Van Loon afkomstig uit Gilze en Bavel en omstreken.

Een Moordvakantie
Tijdens hun zomervakantie in de provincie Zeeland beleven de drie vriendinnen Marleen, Maud en Mariska een spannend avontuur.
Judith van Taxandria

Judith van Taxandria is een meisje dat woont en werkt op het domein van de heer van Venloon, in de tweede helft van de twaalfde eeuw.

Korenbloempje
Korenbloempje - €14,09
Lang geleden leefde er in een ver land, in een tijd dat er nog ridders waren, draken en elfjes, een meisje met zwarte haren en blauwe ogen. Iedereen noemde haar Korenbloempje...
Pimmetje
Pimmetje - €14,60
Pimmetje is een kaboutertje uit Lapland. Samen met oma Toos beleeft hij allerlei avonturen.
Met tekeningen van Ilse Meijerink.
Peggy Craft
Peggy Craft - €10,80
Keuzes maken doe je je leven lang. Maar hoe weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt? Dat merk je pas veel later.
Avontuur in de bossen
Marleen, Bart en Lars komen tijdens een speurtocht op het spoor van een echte schat die in de bossen verstopt zou moeten zijn. Maar... zij zijn niet de enigen die op zoek zijn!
Genealogie Klijn
Genealogie Klijn - €12,34
De familie Klijn is van oudsher (zover de auteur de tak tot nu toe heeft kunnen terugzoeken) woonachtig geweest in de gemeente Loon op Zand (voorheen Venloon). De oudste naamdrager die Ton de Kort tot nu toe vond is Gisberti Cleijn, geboren rond 1530.
Het Malle Heksje
Spannend verhaal over vier kinderen die via een tijdmachine van een professor in de middeleeuwen terecht komen. Daar beleven ze een avontuur met een trol en een mal heksje.
voor kinderen van 10 jaar en ouder.
Broos als IJs
Broos als IJs - €12,34
Pure gedichten, zonder opsmuk of hoogdravendheid. Deze gedichtenbundel is een experiment van schrijver Ton de Kort. Achter in het boek staan een aantal gedichten van personen die een bijzondere plaats innemen in de historie van de po?zie.