Kirjaboek: kirjaboek.nl | Popmuziek in de waarden rond Schoonhoven | Ron de Wit
Popmuziek in de waarden rond Schoonhoven

Popmuziek in de waarden rond Schoonhoven

Ron de Wit
Prijs: €18,46
ISBN 9789460081644
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
Nadat ons land in de jaren 50 werd overspoeld door de rock-‘n-roll en daaruit voortvloeiend de gitaargroepen ontstonden (denk aan The Ventures en The Shadows), schoten in Nederland, met Den Haag voorop, de groepen als paddestoelen uit de grond. Met name jongeren van Indonesische afkomst (Indorock) waren met veel groepen actief.

Vele boeken zijn er al verschenen over de popmuziek in de grote steden zoals Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Nijmegen, Arnhem, Groningen en Den Bosch en de indruk bestaat dat ‘het’ zich allemaal in de grote steden afspeelde, zodat het tijd werd om te laten zien wat er allemaal gebeurde op regionaal gebied.

Waarom de popmuziek in de waarden rond Schoonhoven en de periode 1960 tot en met 1975? Schoonhoven, de plaats waar ik mijn jeugd heb doorgebracht en waar ik nu nog steeds met veel plezier woon, is gelegen in de Krimpenerwaard op de grens met de Lopikerwaard en aan de andere kant van de rivier de Lek, de Alblasserwaard. De grenzen van de waarden worden in dit boek wel hier en daar overschreden, omdat er groepen in voorkomen uit plaatsen die daar net buiten vallen, maar door de optredens in de waarden te belangrijk zijn om niet te vermelden. De periode 1960 tot en met 1975 heb ik gekozen, omdat er pas vanaf 1960 in deze regio wat over de ‘nieuwe’ muziek in de plaatselijke kranten verscheen en de eerste groepen pas echt actief werden. 1975 heb ik als laatste jaar genomen omdat tot die periode goed te zien is hoe sommige groepen vanaf de jaren 60 doorgroeiden. Daarbij komt, dat het na die periode voor de meeste groepen niet meer zo interessant werd, mede door de opkomst van de disco en de drive-in discotheken, die steeds meer de plaats van de groepen in de zalen en clubs gingen innemen.

Vanaf 1960 tot en met 1975 wil ik aan de hand van vele krantenknipsels, advertenties enzovoort laten zien wat er allemaal op het gebied van de popmuziek in de regio gebeurde. Ook waar ‘het’ allemaal gebeurde zal hierin voorbijkomen. In een apart hoofdstuk komen in alfabetische volgorde zo veel mogelijk groepen, zangers en zangeressen aan bod. Ik heb hiervoor menig plakboek mogen inzien en heb veel mensen gesproken die in die jaren actief met de muziek bezig zijn geweest. Om er zeker van te zijn dat de groepen ook echt bestaan hebben, heb ik alleen die groepen vermeld van wie ik bevestiging van het bestaan heb gekregen door middel van foto’s, advertenties en krantenartikeltjes. Ondanks jaren lang intensief bezig te zijn geweest met het boven water krijgen van zo veel mogelijk materiaal, zullen er altijd wel weer namen van groepen en/of groepsleden opduiken die ik nu nog mis. Maar eens moest de deadline gesteld worden, anders was dit boek waarschijnlijk nooit verschenen.

Ik hoop dat u aan dit boek net zoveel plezier zult beleven als ik had met het samenstellen ervan. Voor degenen die deze tijd bewust hebben meegemaakt, zal het een feest van herkenning zijn en voor anderen een inzicht van hoe men in de regio de popmuziek beleefde.

Ron de Wit


Paperback
ISBN: 9789460081644
blz.: 185
Formaat: 21 x 29,7 cm

Levertijd ongeveer 1 week
 
Boekbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit boek.

Klik om dit boek te beoordelen