Een kritische blik op de feiten en de gevolgen van de menselijke beschaving.
De auteur plaatst enkele indringende vraagtekens bij de zg. hoekstenen van de moderne beschaving zoals vrijheid, gelijkwaardigheid, veiligheid en rechtvaardigheid. Met aandacht voor de onvermijdelijke gevolgen van de constitutioneel vastgemetselde vrijheid van godsdienstbelijdenis.
Hoewel het lijkt op een aanklacht tegen de beschaving is het dat niet. Sterker nog: de auteur verwerpt iedere vorm van morele schuld voor het verzieken van de natuurlijke wereld door het irrationeel gedrag van Homo Sapiens.
Van hoofdstuk 6, pagina 49
Zullen we ooit in staat zijn uit die vicieuze cirkel van wederzijdse wraakacties te stappen? Als we nee zeggen op die vraag verlammen we onszelf met het idee dat het allemaal in de handen van God of Satan, of de een of andere ?bestemming? is. Als we daarentegen ja zeggen op de vraag of we ooit uit die geweldspiraal kunnen stappen, dan houden we onszelf misschien voor de gek en mogen we hopen dat anderen onze problemen zullen oplossen, zoals de regering, het leger, of misschien de wetenschap.
De wetenschap kan misschien een embryo ontwikkelen met speciaal geselecteerde genen die ervoor zorgen dat de mens die daaruit groeit niet in staat is om wraakgevoelens te koesteren. Als zo?n mens dan ook nog gekloond kan worden, kunnen we een wereldomvattend leger van ideale burgers opbouwen. Daarna zouden we door kunnen gaan met onszelf te vereeuwigen, zodat we weg kunnen doen met het begrip ?leeftijd?. Ik vermoed dat het nooit zover kan komen omdat we lang daarv??r weer zullen zijn teruggevallen naar het barbaarse leven van v??r de beschaving.
Andere boeken van deze auteur zijn:
Een leven zonder plan
Tussen kijken en zien
To hell with civilisation
De Dromer
De website van Nico Steijn
Beeldend kunstenaar/schrijver Nico Steijn werd in 1926 te Rotterdam geboren en opgevoed in vijf verschillende pleeggezinnen voordat hij in 1936 door Staats Kinderbescherming in een Rooms katholiek jongensgesticht in Roermond werd geplaatst.Hij doorliep vandaaruit de basis-en ambachtschool, totdat hij in 1942 werd vrijgelaten om in Grathem voor kost en inwoning bij een schildersbedrijf te gaan werken.
Werd in 1944 door Duitse militairen gevangen genomen en als dwangarbeider tewerkgesteld in een werktuigenfabriek te Remscheid in Duitsland.Diende na Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse leger in Indonesi?.Keerde in 1948 terug naar Nederland om met long-T.B.in een militair hospitaal te worden opgenomen in het Utrechtse Oog in Al.Als genezen ontslagen in 1951.
Werkte daarna als huisschilder en arbeider in Luxemburg en zwierf op de fiets door Frankrijk in 1952.Meldde zich in 1954 bij het Franse Vreemdelingen en diende in Marokko,totdat hij om medische redenen werd afgekeurd en ontslagen in 1956.Emigreerde naar Nieuw Zeeland in 1957,waar hij zich als beeldend kunstenaar ontwikkelde.
Keerde terug naar Nederland in 1989 waar hij zich met zijn levenspartner Darena bezig houdt met het verwerken en opschrijven van zijn bevindingen, gedachten en gevoelens over wat hij een leven lang heeft waargenomen.
ISBN:
blz.: 58
formaat: paperback