Kirjaboek: kirjaboek.nl | In en nabij de grachtengordel | Jos van Rijn
In en nabij de grachtengordel

In en nabij de grachtengordel

Jos van Rijn
Prijs: €11,31
ISBN 9070037297
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
  •  Verwant
Over de geschiedenis van het boekenvak is in der loop der jaren veel goede literatuur verschenen. Een lijst hiervan vindt U achter de lijst met de titel “vergane glorie”. Met een beetje geluk vindt U misschien nog wel een van de boeken bij uw lokale vestiging van de Slegte, anders kunt U altijd een dagje naar Amsterdam om eens rond te neuzen in de bibliotheek van de "Het boekenvak staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Kranten en andere media besteden steeds meer aandacht aan het product boek, en alles wat daar omheen gebeurt.In april barstte in Nederland weer de discussie los over de vaste boekenprijs, Het kabinet wil van de vaste boekenprijs af.Na de verkiezingen van 15 mei zal de discussie in het nieuw gekozen parlement en kabinet worden voortgezet.In 2001 maakte een redactrice van uitgeverij Meulenhoff, met in haar kielzog een groot aantal auteurs, de overstap naar de grote concurrent Veen-Bosch & Keuning. Tilly Hermans(want daar hebben we het over) startte in het najaar haar eigen uitgeverij Augustus op de Amsterdamse grachtengordel.In de Amsterdamse grachtengordel (Singel, Herengracht,Keizersgracht en Prinsengracht) hebben de grote uitgevers zoals Podium,Contact,Meulenhoff en Veen hun kantoren, maar ook boekhandels van naam: Scheltema en AthenaeumSinds 1970 is Jos van Rijn werkzaam in het boekenvak en volgt al sinds jaar en dag de ontwikkelingen over de concern-vorming. Aan de hand van een uitgebreid archief(onder andere uit Boekblad,de Volkskrant en NRC) maakt hij al sinds begin jaren zeventig zijn overzicht ''who owns whom in the dutch book trade""In dit overzicht( met meer dan 400 verwijzingen) staan alle uitgevers,dagbladen en andere activiteiten van de Nederlandse concerns. In een andere lijst(vergane glorie) staan namen van uitgevers,boekhandels en andere bedrijven die helaas niet meer bestaan. De volledige bedrijfstak wordt in dit boek in kaart gebracht, en geeft de lezer een schat van informatie over het Nederlandse boekenvak.Naast de alfabetische lijst wordt ook nog eens per concern(Reed-Elsevier,Wolters-Kluwer, PCM etc) een uitgebreid over-zicht gegeven van het ontstaan en de groei van ieder bedrijf.Het boek opent echter met de ''grote liefde'' van Jos: Het modern antiquariaat waar boekhandels ramsj verkopenOnder ramsj wordt verstaan boeken waarvan na twee jaar de vaste prijs komt te vervallen en het boek tegen een lagere prijs wordt verkocht. Alle belangrijke bedrijven die aan ramsj doen komen aan de orde.De auteur heeft ruime ervaring is het ramsjcircuit en wijdt daar dan ook tien pagina's aan.

Jos van Rijn (1950) werkt sinds 1970 in het boekenvak, de laatste kwart eeuw bij de Boekhandels Groep Nederland. Het boekenvak, en met name de concernvorming heeft zijn warme belangstelling. Over dat onderwerp schreef hij eerder het boek ''In en nabij de grachtengordel'' dat eveneens bij Bergboek is verschenen en nog is te bestellen. Jos schreef eerder lessen voor de commissie voor de vakopleiding over het werk op de bestelafdeling en is actief in de CAO-commissie van FNV-KIEM.

Andere boeken van deze auteur zijn:
Het internationale boekenvak in vogelvlucht
Kleine encyclopedie van het nederlandse boekenvak

ISBN: 90-70037-29-7
blz.: 96
formaat: paperback"
 
Boekbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit boek.

Klik om dit boek te beoordelen

Kleine encyclopedie van het nederlandse boekenvak
De Kleine encyclopedie van het Nederlandse boekenvak is een echte encyclopedie met meer dan 1250 namen en begrippen, zoals de boekmeter, de distriboekkist en de ramsjladder.
Het internationale boekenvak in vogelvlucht
De laatste tien jaar zijn de grote uitgeversconcerns in Engeland en de Verenigde Staten zich naast boeken ook met de moderne media, radio en televisie gaan bezighouden. Over deze veertien grote concerns, waaronder Pearson, Bertelsmann en Mediaset gaat de boek.