Kirjaboek: kirjaboek.nl | Kleine encyclopedie van het nederlandse boekenvak | Jos van Rijn
Kleine encyclopedie van het nederlandse boekenvak

Kleine encyclopedie van het nederlandse boekenvak

Jos van Rijn
Prijs: €14,14
ISBN 9077668039
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
  •  Verwant
Het Nederlandse boekenvak heeft een kleurrijk verleden:vooral in de 18 e en 19 e eeuw vestigden zich met name in de randstad uitgevershuizen en boekhandels.

Anno 2004 bestaan veel van die uitgevers en boekhandels nog steeds.Begin jaren zestig begonnen Elsevier en Kluwer massaal uitgeverijen en boekhandels over te nemen en begonnen zo met de uitbouw van hun concerns.

Ook in onze 21 e eeuw gaan uitgevers door met het overnemen van boekhandels, uitgeverijen en gaan zij zich ook richten op dagbladen en mediabedrijven.

In 2002 schreef ik mijn eerste boek:IN EN NABIJ DE GRACHTENGORDEL. Hierin gaf ik een alfabetisch overzicht van alle uitgevers die tot een concern behoren. In een tweede lijst stonden uitgevers en boekhandels van vroeger. Aan het einde van mijn tekst beloofde ik mijn lezers een update te maken,want de laatste twee jaar hebben zich weer ingrijpende veranderingen voorgedaan op met name de Herengracht in Amsterdam, onderdeel van die Grachtengordel.

In dit nieuwe boek heb ik beide lijsten samengevoegd tot EEN LIJST,en het historische deel flink uitgebreid zodat het een echte encyclopedie van het boekenvak is geworden met meer dan 1250 namen en begrippen, zoals de boekmeter,de distriboekkist en de ramsjladder.

Jos van Rijn (1950)werkt sinds 1970 in het boekenvak,waarvan de laatste 25 jaar bij de Boekhandels Groep Nederland.Sinds 2000 werkt hij bij BGN-Distributie in Deventer.

De concernvorming en het modern antiquariaat heeft zijn warme belangstelling. Jos is al bijna vijfentwintig jaar in de CAO-commissie voor boekhandel en uitgeverij van FNV-KIEM. Hij schreef eerder lessen voor de Commissie voor de vakopleiding.

Andere boeken van deze auteur zijn:
In en nabij de grachtengordel
Het internationale boekenvak in vogelvlucht

ISBN: 90-77668-03-9
blz.: 104
formaat: paperback
 
Boekbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit boek.

Klik om dit boek te beoordelen

Het internationale boekenvak in vogelvlucht
De laatste tien jaar zijn de grote uitgeversconcerns in Engeland en de Verenigde Staten zich naast boeken ook met de moderne media, radio en televisie gaan bezighouden. Over deze veertien grote concerns, waaronder Pearson, Bertelsmann en Mediaset gaat de boek.
In en nabij de grachtengordel
Over de geschiedenis van het boekenvak is in der loop der jaren veel goede literatuur verschenen. Een lijst hiervan vindt U achter de lijst met de titel “vergane glorie”. Met een beetje geluk vindt U misschien nog wel een van de boeken bij uw lokale vestiging van de Slegte, anders kunt U altijd een dagje naar Amsterdam om eens rond te neuzen in de bibliotheek van de