Kirjaboek: kirjaboek.nl | Boeren op Ypenburg | F.J.A.M. van der Helm
Boeren op Ypenburg

Boeren op Ypenburg

F.J.A.M. van der Helm
Prijs: €18,00
ISBN 9789460081750
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
  •  Verwant
F.J.A.M. van der Helm (1956) heeft na het doorlopen van de middelbare school economie en kerkgeschiedenis gestudeerd, waarbij de Moderne Devotie van Geert Grote (1340-1384) zijn byzondere aandacht had. Hij heeft een grote hoeveelheid genealogische en historische publicaties op zijn naam staan, die zonder uitzondering zijn voortgekomen na langdurig onderzoek in de primaire bronnen. Diverse archieven zijn dan ook een vreedzaam toevluchtsoord voor deze onderzoeker. Ook in het boek over Ypenburg is uitvoerig onderzoek gedaan op het Nationaal Archief en de regionale archieven van Delft en Rijswijk.

Rijswijk (ZH) kende in de vorige eeuwen veel buitenplaatsen, die vaak van hoge ouderdom zijn. Vele zijn in de loop der tijd met de grond gelijk gemaakt en andere zijn in vaak afgeslankte vorm nog beeldbepalend aanwezig te Rijswijk. De buitenplaatsen waren in de loop der 17e eeuw een schitterend gelegen onderkomen voor de bestuurlijke en gefortuneerde elite. Niet zelden was aan het landgoed van de buitenplaats een boerderij verbonden, waarop een pachtboer zijn werk deed. Ook met de buitenplaats Ypenburg was dit het geval.

Het merkwaardige van de buitenplaats Ypenburg is dat over het bestaan van dit landgoed weinig bekend is. De meeste mensen denken bij de naam Ypenburg aan het voormalige vliegveld met die naam, dat in de jaren 30 van de vorige eeuw werd opgericht. Dat de geschiedenis van die naam zijn wortels verder terug heeft in het verleden, zal niemand verbazen, doch tot het verschijnen van dit boek, is er geen of nauwelijks onderzoek naar gedaan. De eerste percelen grond van het landgoed Ypenburg zijn te traceren aan het einde van de 16e eeuw.

Omdat de naam Ypenburg voortleeft in een nieuwbouwwijk, een verkeersknooppunt, een scoutinggroep en een winkelcentrum, mag het verschijnen van dit boek als een waardevolle historische bijdrage worden beschouwd, omdat hierin het ontstaan, het leven en het vergaan van de buitenplaats uitvoerig aan het licht worden gebracht. Ypenburg was het onderkomen van enkele vooraanstaande families, zoals de Van Beresteijns en de Van Vredenburgs, die zo nauw met deze regio zijn verbonden. Toen Van der Goes van Naters het landgoed in handen kreeg was de ondergang nabij.

Paperback
blz.: 126, met kleurenfoto's
Formaat: 17 x 24 cm
ISBN: 9789460081750

Levertijd ongeveer 1 week
 
Boekbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit boek.

Klik om dit boek te beoordelen

M.B. Rost van Tonningen

Het familieleven van de Lombokgeneraal

Gesodemieter in Den Haag

Fascinerende kijk op het Haagse homoleven van het begin van de achttiende eeuw.

Boeren en boeven
Boeren en boeven - €20,05
Een kijkje in het landelijke dorp Voorschoten van 1500 tot 1800.
Uit Nootdorps dagelijks leven van 1500-1800
De alledaagse geschiedenis van de Nootdorpers. De mens en de omgeving staan centraal. We vinden verhalen uit de drie heerlijkheden Nootdorp, Nieuweveen en Hoogeveen.
Rondom de Haagse Laakmolen

Gedetailleerd onderzoek naar de oorspong van de Haagse Laakmolen. Historisch document dat een plaats verdient in het collectieve geheugen van Den Haag.