Kirjaboek: kirjaboek.nl | Rondom de Haagse Laakmolen | F.J.A.M. van der Helm
Rondom de Haagse Laakmolen

Rondom de Haagse Laakmolen

F.J.A.M. van der Helm
Prijs: €24,68
ISBN 9789460080012
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
  •  Verwant

F.J.A.M. van der Helm (1956) heeft na de middelbare school economie en geschiedenis gestudeerd. Ook heeft hij zich bekwaamd in sociale geogra?e. Na in retraite te zijn geweest heeft hij zich vervolgens verdiept in de Moderne Devotie en de invloed van deze beweging op de middeleeuwse samenleving. Hij maakte studie van hun diverse kloosters en enkele vooraanstaande Nederlanders, die uit deze stroming zijn voort gekomen, dan wel door deze beweging sterk zijn be?nvloed. We denken hierbij aan lieden als: Thomas ? Kempis, pater Brugman (praten als Brugman) als hagiograaf van Lidwina van Schiedam, de Nederlands/Duitse Paus Adrianus VI en Erasmus. Voor plaatselijke historische verenigingen heeft hij regelmatig publicaties verricht alsmede heeft hij genealogisch onderzoek verricht naar zijn eigen familie, welk in acht delen is verschenen.

In 2007 verscheen met veel publiciteit zijn boek over het verdwenen gehucht ?t Sluijsje, dat hij vanaf de Middeleeuwen heeft uitgezocht. Het behoorde toen onder Rijswijks bestuur en is dat tot 1834 gebleven. Het gehucht bevond zich daarmee ingeklemd tussen Rijswijk, Voorburg en de zuidgrens van Den Haag. Eveneens op Rijswijks grondgebied heeft de Laakmolen gestaan, die zich thans weliswaar op Haags grondgebied bevindt te midden van een woonwijk. Historisch onderzoek door de schrijver heeft uitgemaakt, dat er voor de Laakmolen op dezelfde plaats een andere molen heeft gestaan, wiens ouderdom wellicht is terug te voeren tot v??r 1459. Deze wordt in dit boek uitvoerig beschreven. Ook wordt stilgestaan bij het angstaanjagende galgenveld, dat eeuwen bij de molen was gelegen en de Noordpolder.

Het grondige onderzoek naar de molen en de omgeving, waar de molen zich heeft bevonden, was voor de directeur van het Haags Gemeentearchief, drs M.C. Schenk, aanleiding om te schrijven: ?Het onderzoek is zeer gedetailleerd en grondig. U geeft een uitvoerig historisch overzicht van de Laakmolen en alle facetten eromheen. Uw onderzoek is dan ook zeer de moeite waard als historisch document?. We zien graag dat Uw onderzoek een plaats krijgt in het collectieve geheugen van Den Haag?.
Evenals ??t Sluijsje? berust het onderzoek naar de oorsprong van de Laakmolen en omgeving vooral op primair onderzoek, dat wil zeggen nog niet eerder doorzochte bronnen, die aan de basis staan van dit werk.

ISBN: 978-94-6008-001-2

blz.: 147, ge?llustreerd en grotendeels in kleur
formaat: paperback 17 x 24 cm


Levertijd ca. 1 week

 
Boekbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit boek.

Klik om dit boek te beoordelen

Boeren op Ypenburg

Ontstaan en vergaan van de hofstede Ypenburg.

M.B. Rost van Tonningen

Het familieleven van de Lombokgeneraal

Gesodemieter in Den Haag

Fascinerende kijk op het Haagse homoleven van het begin van de achttiende eeuw.

Boeren en boeven
Boeren en boeven - €20,05
Een kijkje in het landelijke dorp Voorschoten van 1500 tot 1800.
Uit Nootdorps dagelijks leven van 1500-1800
De alledaagse geschiedenis van de Nootdorpers. De mens en de omgeving staan centraal. We vinden verhalen uit de drie heerlijkheden Nootdorp, Nieuweveen en Hoogeveen.