Kirjaboek: kirjaboek.nl | Uit Nootdorps dagelijks leven van 1500-1800 | F.J.A.M. van der Helm
Uit Nootdorps dagelijks leven van 1500-1800

Uit Nootdorps dagelijks leven van 1500-1800

F.J.A.M. van der Helm
Prijs: €20,05
ISBN 9789460080319
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
  •  Verwant
F.J.A.M. van der Helm (1956) is na het doorlopen van de middelbare school economie en geschiedenis gaan studeren. Na een korte retraite is hij zich gaan bezighouden met de Moderne Devotie en Geert Groote (1340- 1384). Deze spirituele beweging heeft grote invloed gehad op het godsdienstige leven van de lage landen. Een man als Thomas ? Kempis kan hierbij niet onvermeld worden gelaten als schrijver van het stichtelijke boek De Imitatio Christi. Daarnaast heeft de Moderne Devotie nog lieden voortgebracht als pater Brugman (praten als Brugman) die beschouwd wordt als de grote hagiograaf van de H. Liduina van Schiedam, Erasmus en de Nederlands/Duitse Paus Adrianus VI. Economie, geografie en geschiedenis zijn invalshoeken geweest bij zijn onderzoek naar eerder verschenen werken als het opzienbarende boek ?t Sluijsje (1580-1834) en Rondom de Haagse Laakmolen.

In het boek Uit Nootdorps dagelijks leven van 1500-1800 wordt op een prettig leesbare wijze geschreven over de alledaagse geschiedenis van de Nootdorpers. De mens en de omgeving staan centraal. We vinden verhalen uit de drie heerlijkheden Nootdorp, Nieuweveen en Hoogeveen die in 1833 bij elkaar zijn gevoegd tot de gemeente Nootdorp. Bij de historische grenzen en de ligging van deze heerlijkheden wordt uitvoerig stilgestaan.Verder lezen we o.a. in het boek over de (echtelijke) ruzies die er ook in die tijd bestonden. Vloeken en slaan, kende men ook al. Evenals steekpartijen. We lezen over de aanleg en de zorg van wegen, maar ook over het weren van lieden, die van elders kwamen. Hoe ging het eraan toe bij dat oude vermaak, klootschieten? De hele gemeenschap was erbij aanwezig, totdat het uit de hand liep en er zelfs op het kerkhof gespeeld werd! Aandacht voor de marktschipper, de herbergen en de kerk in de samenleving. We kijken bij een boedelveiling en zien vooraanstaande mensen ?door hun dienstmeid- een bod doen op wat kleren. We zien het leven van een kaasmakende boer, we zijn te gast in de pastorie van 1797 en nog veel m??r!
Een boek vol vele waardevolle historische verhalen, gebaseerd op feiten, die na onderzoek in de archieven boven tafel zijn gekomen.

ISBN: 9789460080319
blz.: 166
formaat: paperback 17 x 24 cm, ge?llustreerd met vele (kleuren)foto's


Levertijd ca. 1 week
 
Boekbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit boek.

Klik om dit boek te beoordelen

Boeren op Ypenburg

Ontstaan en vergaan van de hofstede Ypenburg.

M.B. Rost van Tonningen

Het familieleven van de Lombokgeneraal

Gesodemieter in Den Haag

Fascinerende kijk op het Haagse homoleven van het begin van de achttiende eeuw.

Boeren en boeven
Boeren en boeven - €20,05
Een kijkje in het landelijke dorp Voorschoten van 1500 tot 1800.
Rondom de Haagse Laakmolen

Gedetailleerd onderzoek naar de oorspong van de Haagse Laakmolen. Historisch document dat een plaats verdient in het collectieve geheugen van Den Haag.