Kirjaboek: kirjaboek.nl | Gesodemieter in Den Haag | F.J.A.M. van der Helm
Gesodemieter in Den Haag

Gesodemieter in Den Haag

F.J.A.M. van der Helm
Prijs: €17,50
ISBN 9789460081040
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
  •  Verwant
Veertien homo’s zijn in 1730 te Den Haag opgehangen en hun lijk is in de zee gesmeten! Een notaris pleegde zelfmoord! Dit alles gebeurde toen er in Nederland een grote jacht was op lieden die in waren voor gelijkgeslachtelijk contact. Eindelijk zijn deze lieden uit de vergetelheid onttrokken en is de waarheid van tolerant Den Haag in dit historische boek geopenbaard. In het boek wordt een kijkje genomen in de Haagse homowereld van 1730. Hoe ging men met elkaar om en hoe én waar pleegden de heren hun genotsdaden. De schrijver neemt u mee naar diverse rendez-voushuizen en herbergen waar contacten tussen de mannen konden worden gelegd. Den Haag telde verschillende gelegenheden, die algemeen bekend waren voor het grote publiek. De Hagenaars stoorden zich niet aan het gedrag van hun medebewoners, die uit waren op man-mancontacten. Rondom de Denneweg waren maar liefst twee barretjes te vinden en de Vijverberg en het deftige Voorhout golden als openluchtontmoetingsplaatsen, die vooral in de zomer veel lieden trokken. Door het laten vallen van een witte zakdoek gaven de zoekers aan, in te zijn voor een lijflijk samenzijn. Het mondaine Den Haag van 1730 wordt wel eens beschouwd als wat Amsterdam momenteel is voor de homowereld. Het historisch Haagse Bos is vanouds de plek geweest waar de kerels elkaar ontmoet(t)en en waar volop het zaad kon vloeien. Als de bomen konden spreken, wisten ze veel te orakelen. In dit boek hebben we niet de bomen maar de archieven laten spreken. Uitvoerig en diepgaand bronnenonderzoek heeft boeiende onthullingen tot gevolg gehad en biedt in dit historische boek een fascinerende kijk op het Haagse homoleven van het begin van de achttiende eeuw!

F.J.A.M. van der Helm (1956) schreef eerder historische boeken, die gebaseerd waren op eigen onderzoek in primaire bronnen. Na economie te hebben gestudeerd heeft Van der Helm zich bekwaamd in de geschiedenis, in het bijzonder de kerkelijke geschiedenis rondom de Moderne Devotie, waarvan Geert Grote (1340-1384) als de grondlegger kan worden beschouwd.

blz.: 234
Formaat: 14,8 x 21 cm
ISBN: 978-94-6008-104-0


Levertijd ca. 1 week
 
Boekbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit boek.

Klik om dit boek te beoordelen

Boeren op Ypenburg

Ontstaan en vergaan van de hofstede Ypenburg.

M.B. Rost van Tonningen

Het familieleven van de Lombokgeneraal

Boeren en boeven
Boeren en boeven - €20,05
Een kijkje in het landelijke dorp Voorschoten van 1500 tot 1800.
Uit Nootdorps dagelijks leven van 1500-1800
De alledaagse geschiedenis van de Nootdorpers. De mens en de omgeving staan centraal. We vinden verhalen uit de drie heerlijkheden Nootdorp, Nieuweveen en Hoogeveen.
Rondom de Haagse Laakmolen

Gedetailleerd onderzoek naar de oorspong van de Haagse Laakmolen. Historisch document dat een plaats verdient in het collectieve geheugen van Den Haag.