Kirjaboek: kirjaboek.nl | De rijwielbrancard | Elise Wensvoort-Oranje
De rijwielbrancard

De rijwielbrancard

Elise Wensvoort Oranje
Prijs: €18,46
ISBN 9789460083006
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
  •  Verwant
De dag- en nachtrapporten van de Schiedamsche politie zijn voor genealogen zoals Elise Wensvoort- Oranje een bron van onschatbare waarde. Elise vond er informatie over de rijwielbrancard, een voor vele onbekend vervoer voor zieken vanaf 1914. Maar er is meer, veel meer informatie te vinden zoals: de opkomst van de auto, veel ongelukken tijdens de arbeid met soms verstrekkende gevolgen, moord, een bijna moord, drie broertjes welke vele jaren de politie grijze haren bezorgden, brand waarbij een dienstmeisje omkwam. Het is maar een greep uit alle beschreven informatie die in de politierapporten staan. Schiedam in een tijd waarin armoede en crisis de boventoon voerde.

Wie waren de mensen achter de in de dag- en nachtrapporten genoemde ongevallen, op het werk, met het openbaar vervoer, zowel volwassenen als kinderen? Niet alleen deze ongelukken en meer, ook de crisis, armoede en de honger in de genoemde periode komen aan bod. Sommige verhalen zijn triest, soms zijn ze moedig, verdrietig, maar altijd persoonlijk en menselijk.
Een inkijkje in het gewone leven van gewone Schiedamsche mensen in de periode 1901 – 1930.

Elise Wensvoort-Oranje publiceerde eerder Het Willemshofje (2010), Georg Heins (2012), Slag bij Waterloo 1815 (2015) en Slag bij Waterloo 1815, Schiedam 2015).

ISBN: 978-94-6008-300-6
blz.: 298
Formaat: 17x24 cm

Levertijd is ongeveer een week

 
Boekbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit boek.

Klik om dit boek te beoordelen

De zoektocht naar Lexa

Waargebeurd verhaal over de ontberingen van een heel jong joods meisje uit Amsterdam tijdens WOII

Slag bij Waterloo - Schiedam
200 jaar na de Slag van Waterloo: een beschrijving van 64 Schiedamse soldaten die hebben meegevochten om Napoleon te verslaan.
Slag bij Waterloo

Beschrijving van 112 Delftse soldaten die hebben meegevochten Napoleon te verslaan.

Georg Heins 1886-1969

Het leven van een Amsterdams jongetje dat op zesjarige leeftijd vervuild en verwaarloosd van straat werd gehaald en tot aan zijn achttiende in de Marthastichting te Alphen aan de Rijn verbleef.

Het Willemshofje en zijn bewoners
Het Willemshofje werd in maart 1873 gebouwd door koopman Willem Wensvoort en heeft honderd jaar in het hartje van Schiedam gestaan.