Kirjaboek: kirjaboek.nl | Slag bij Waterloo - Schiedam | Elise Wensvoort-Oranje
Slag bij Waterloo - Schiedam

Slag bij Waterloo - Schiedam

Elise Wensvoort Oranje
Prijs: €18,46
ISBN 9789460082443
  •  Beschrijving
  •  Beoordelingen
  •  Verwant
Heden - 2015. Ook Schiedam heeft een grote bijdrage geleverd aan de ondergang van Napoleon in de Slag bij Waterloo in 1815, nu 200 jaar geleden. Hoeveel Schiedamse mannen hierbij meevochten is niet bekend, van 64 soldaten wel, zij worden in dit boek beschreven. Niet alleen de stamboekgegevens met de militaire loopbaan ook hun achtergrond komt uitgebreid aan de orde: wie waren deze mannen? Uit wat voor families kwam zij? Wie waren hun ouders, voorouders? Het leverde een aantal grote verrassingen op, mooie gegevens, soms trieste verhalen. Twee soldaten hebben vóór Waterloo ook in Rusland gevochten. De medaille hiernaast werd aan de soldaten uitgereikt, helaas pas na 50 jaar in 1865, slechts negen mannen hebben dit ereteken ontvangen, de meesten waren al overleden. Maar, medaille of niet, ze hebben allemaal gevochten voor onze vrijheid! En nu 200 jaar na dato alsnog een beetje uit de vergetelheid ontrukt.

Eenmaal besmet met het genealogievirus kom je daar nooit meer van af! En als je dan per toeval stuit op het gegeven dat één van je voorouders, Simon Wensvoort, bij Waterloo heeft meegevochten, vraagt dit om onderzoek. De leeftijd, ondertussen 72 jaar, gaat een rol spelen, de mobiliteit lukt niet meer zo goed, maar gelukkig, gelukkig is er internet en komen er steeds meer gegevens beschikbaar. Da’s fijn als je een slapeloze nacht hebt, dan kun je, zittend voor je laptop allerlei archieven bezoeken en de informatie opslaan. Buiten de openingstijden om… Het snuffelen en zoeken scherpt de geest! Achter de geraniums gaan zitten kan altijd nog! Hobby drie, het quilten, moet even wachten, hobby nummer één – met stip – zijn en blijven mijn kleinkinderen, ze zijn nu op een leeftijd dat ze me bij van alles kunnen helpen! Van eventuele problemen met de laptop tot het commentaar geven op de teksten. Ze zijn veel slimmer dan ik, en zo hoort het ook. Ik ben gewoon een oud mens dat het leuk vindt om te snuffelen!!!!Paperback
blz.: 261
Formaat: 17 x 24 cm
ISBN: 978-94-6008-244-3

Levertijd 1 week

 
2 Boekbeoordelingen - Gemiddelde beoordeling 5 / 5 (Alles tonen)

Klik om dit boek te beoordelen

heel interessant ...

Cornelia Bourgoin-Koorengevel - 30-8-2015

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen, ik kocht het in eerste instantie omdat ik had gehoord dat een van de beschreven soldat...

Slagen bij Waterloo

Hans Geskes - 24-6-2015

Een schitterend boek, met heel veel aanvulling voor mij. Bedankt Elise.

Klik om dit boek te beoordelen

De zoektocht naar Lexa

Waargebeurd verhaal over de ontberingen van een heel jong joods meisje uit Amsterdam tijdens WOII

De rijwielbrancard
Inkijkje in het gewone leven van gewone Schiedammers in de periode 1901-1930
Slag bij Waterloo

Beschrijving van 112 Delftse soldaten die hebben meegevochten Napoleon te verslaan.

Georg Heins 1886-1969

Het leven van een Amsterdams jongetje dat op zesjarige leeftijd vervuild en verwaarloosd van straat werd gehaald en tot aan zijn achttiende in de Marthastichting te Alphen aan de Rijn verbleef.

Het Willemshofje en zijn bewoners
Het Willemshofje werd in maart 1873 gebouwd door koopman Willem Wensvoort en heeft honderd jaar in het hartje van Schiedam gestaan.